Wat voor plastic tasjes zitten er op Amsterdamse fietszadels

7 juni 2015

In de nieuwe OEK (het ledenblad van de Fietsersbond Amsterdam) weer een mooi onderzoek van Pete Jordan. Dit keer keek hij naar de plastic supermarkttasjes die Amsterdammers gebruiken om hun fietszadel droog te houden. Hij telde ze bij de stations Sloterdijk, CS en Muiderpoort.

AH staat natuurlijk bovenaan (bijna 70% van de tasjes), gevolgd door Vomar, Dirk, Jumbo, Lidl en Plus. De hoge score van Vomar is opvallend, aangezien deze keten niet zoveel winkels heeft in Amsterdam. Ik gok dat Jordan vooral Vomartasjes heeft geteld bij Muiderpoort: daar zat tot voor kort een Vomar om de hoek.

Verder in de OEK een analyse van het mobiliteitsbeleid van de gemeente. Er komen meer fietsenrekken maar ook meer dan 2.000 extra parkeerplaatsen voor auto’s. In straten als de Weteringschans en de Kinkerstraat wordt de maximumsnelheid 30 km/u, maar het fietspad verdwijnt: fietsers moeten voortaan tussen de auto’s rijden. Johan Kerstens voorspelt dat fietsers hopeloos in het nauw komen: «Zouden ze dan uitwijken naar de tram en bus? Of in opstand komen zoals ook nodig was in de jaren 70?»

Je kan de OEK hier downloaden, maar als je lid wordt van de Fietsersbond krijg je hem gewoon in de bus.

7 juni 2015 | Categoriën: amsterdam, data, fiets | English