Minister Dijsselbloem: leesbaarheid gestapelde staafdiagram ‘niet optimaal’

29 januari 2016

Elk jaar stuurt minister Jeroen Dijsselbloem een verslag naar de Tweede Kamer over staatsdeelnemingen, bedrijven waar de overheid (mede-) eigenaar van is. Onlangs heeft de minister vragen beantwoord van de Commissie Financiën. Een Kamerlid plaatst vraagtekens bij het gebruik van een gestapelde staafdiagram over dividend, «aangezien dit niet echt overzichtelijk is». De minister erkent het probleem en neemt de handschoen op:

Bij het opstellen van deze staafdiagram is volledigheid nagestreefd door de dividendontvangsten van alle staatsdeelnemingen te presenteren. Door de grote verschillen in dividend, leidt dit ertoe dat de leesbaarheid niet optimaal is. In het jaarverslag van 2015 wordt bezien of de leesbaarheid kan worden vergroot zonder daarbij concessies aan de volledigheid te doen.

Hij zal vast geïnteresseerd zijn in goede ideeën, dus als je suggesties hebt om de grafiek te verbeteren, tweet ze naar @j_dijsselbloem. En als je zelf aan de slag wil: hier zijn de gegevens voor 2010–2014.

Update april 2016 - Jean Adams laat zien hoe de grafiek verbeterd kan worden.[1]

Update september 2016 - Helaas. Afgelopen maand is een nieuwe editie van het jaarverslag staatsdeelnemingen naar de Kamer gestuurd. Blijkbaar is de minister er niet in geslaagd om een betere dividendgrafiek te maken; de grafiek is nu weggelaten. In plaats daarvan is er een lijngrafiek die alleen het totaalbedrag aan ontvangen dividend laat zien (daarnaast is de simpele staafdiagram met dividendontvangsten per deelneming voor het meest recente jaar vervangen door een taartdiagram).


  1. Adams merkt terecht op dat er een discrepantie zit tussen de csv en de oorspronkelijke grafiek: de csv bevat cijfers voor de totale uitbetaalde dividend en de oorspronkelijke grafiek de bedragen die door de staat zijn ontvangen (daar zit verschil tussen als de staat minder dan 100% van de aandelen heeft)  ↩

29 januari 2016 | Categoriën: data | English