Verwevenheid politiek en bedrijfsleven II: draaideur en toegang tot ministers

4 april 2016

Eline Huisman en Ariejan Korteweg van de Volkskrant hebben een goed staaltje onderzoeksjournalistiek afgeleverd door uit te zoeken hoe vaak bedrijven, organisaties en individuen op bezoek zijn geweest bij de huidige ministers. Het is interessant om de top–10 van bedrijven met toegang tot ministers te vergelijken met de top–10 van draaideurbedrijven (bedrijven waar landelijke politici een functie hebben of hebben gehad).

Positie bedrijven op ranglijst toegang tot minister en op ranglijst draaideurbedrijven

Toegang Draaideur
Air France-KLM 1 6
Rabobank 2 1
Shell 3 2
ING Bank 4 5
ABN AMRO 5 3
Schiphol 6 -
Aegon 7 8
KPN 8 -
SNS Reaal 9 -
KPMG 10 4
NS 7
Delta Lloyd - 9
PGGM 10

Er valt ongetwijfeld meer over te zeggen, maar deze vergelijking laat zien dat er een flinke overlap is tussen de twee ranglijstjes (voor de liefhebbers: de Jaccard-index is 0,54). De volgende bedrijven scoren hoog op beide indicatoren voor politieke connecties: Air France-KLM, Rabobank, Shell, ING Bank, ABN Amro, Aegon en KPMG. NS en PGGM komen in de Volkskrant top–10 niet voor omdat de Volkskrant ze indeelt als «semi-publiek».

Op basis van deze lijstjes kan je natuurlijk geen harde conclusies trekken over oorzaak en gevolg, maar het zou goed kunnen dat bedrijven die actief meedraaien in de draaideur ook makkelijker toegang krijgen tot ministers.

De details van het Volkskrantonderzoek zijn te vinden in deze visualisatie die helaas niet zo makkelijk doorzoekbaar is. De achterliggende data vind je hier als csv. Als je in de Volkskrantlijst NS en PGGM zou indelen als «bedrijfsleven» verandert de mate van overlap niet, doordat andere organisaties dan uit de top–10 vallen. Verder heb ik vanwege de vergelijkbaarheid in het de ranglijst over toegang tot ministers branche- en lobbyorganisaties als VNO-NCW buiten beschouwing gelaten. Bij gedeelde plaatsen op de ranglijsten heeft de alfabetische volgorde de doorslag gegeven.

4 april 2016 | Categoriën: data | English